Dnes si pripravíme orieškovo tvarohový koláč. Na cesto potrebujeme 200 g mandľovej múky (pomleté mandle), 150 g vlašských orechov (najemno pomleté/posekané), 100-120 g medu, 4 vajcia, 150 g bieleho jogurtu, lyžička kypriaceho prášku.
Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Mandľovú múku, vlašské oriešky a kypriaci prášok poriadne premiešame. Pridáme žĺtka, jogurt a med. Opäť všetko premiešame. Na koniec postupne pridáme vyšľahaný sneh tak aby nám cesto ostalo nadýchané. Vymastíme si plech napr. maslom. Vlejeme do okrúhlej formy a pečieme. (Ja som piekla na 150°C približne 35 minút.)
Keď sa cesto upečie a vychladne prerežeme ho na dve časti. Na jednu časť natrieme marhuľový lekvár (ja som mala s veľkými kúskami marhúľ a trstinovým cukrom) a na to tvarohovú plnku. Tvaroh si pripravíme z 1 kg hladkého tvarohu, 3 polievkových lyžíc medu, postrúhanej kôry z citróna a 30g vanilkového proteínu na zahustenie. Prikryjeme druhou časťou cesta a opäť natrieme lekvár a tvaroh.
Koláčik necháme v chladničke do druhého dňa. Na tanieri dozdobíme nasekanými orieškami. Sladký je dosť, med môžete pokojne aj ubrať podľa chute. Lekvár môžeme v sezóne nahradiť popučenými marhuľami.
Prajeme Vám dobrú chuť